Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gevelwerkwijzer.be Onafhankelijk advies over gevelwerken!
Gevelwerkwijzer.be

Aanslag verwijderen

1) Zwarte aanslag verwijderen

Zwarte aanslag geeft een lelijke uitstraling aan je gevel. De gevel ziet er dan verouderd, vies en onverzorgd uit. Niet iets waar je blij van wordt. Maar wat is dan de reden van een zwarte aanslag op de gevel? Het komt in de meeste gevallen door een schoorsteen en uitlaatgassen van auto’s en fabrieken. Zwarte aanslag is goed te verwijderen d.m.v. gevelreiniging.

Gevelreiniging bij zwarte aanslag

Je kunt zwarte aanslag verwijderen op 3 manieren, namelijk:

 1. stoomcleanen
 2. zandstralen
 3. chemisch reiniging

In eerste instantie kan zwarte aanslag verwijderd worden middels stoomcleanen. Indien de aanslag hardnekkig is kun je voorafgaand de gevel voorbehandelen met een chemisch reinigingsmiddel. Zandstralen is eventueel ook nog een optie. Het reinigen van een gevel blijft echter maatwerk en vraagt om deskundig advies van een gevelspecialist. Zie ook een lijst met aandachtspunten.

2) Witte aanslag verwijderen

Je kunt ook te maken krijgen met witte aanslag op je gevel. Net zoals bij zwarte aanslag geeft het een storend beeld. Daarnaast is een witte aanslag op je gevel vaak ook slecht voor je binnen en buiten muren.

De aanslag is het gevolg van optrekkend vocht, het gebruik van bepaalde type bakstenen (vocht opnemende bakstenen bijv.) of bij gebruik van een verkeerd/bepaald type mortel voor de voegen. In het geval van optrekkend vocht wordt dit veroorzaakt door grondwater dat via de bakstenen omhoog trekt. Je kunt het effect van grondwater op je gevel beter niet onderschatten. Namelijk bevat grondwater elementen zoals kalk, zout, ammoniak, nitraatbacteriën, sulfaten en chloride. De chemische reactie wordt veroorzaakt door ammoniak en nitraatbacteriën. Op z’n beurt zorgt die reactie voor kaliumnitraat. Dat staat ook wel bekend als salpeteraanslag.

Gevelreiniging bij witte aanslag

Je kunt witte aanslag verwijderen op twee manieren, namelijk:

 1. chemische reiniging
 2. zandstralen

3) Groene aanslag verwijderen

In de herfst en winter kan er ook groene aanslag op je gevels ontstaan. Op plekken waar veel schaduw staat en het er vochtig is krijgen mossen en algen de kans om te groeien. Groene aanslag op de grond is gevaarlijk omdat het glibberig is en je zou kunnen uitglijden. Groene aanslag staat er daarnaast ook bekend om dat het bepaalde type stenen en tegels maar ook hout kan aantasten. Daarom is het verstandig om groene aanslag (vooral op de grond) zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan met een hogedrukreiniger (zandstralen) maar heeft het gebruik van zo een reiniger ook nadelen. Omdat de ondergrond na het gebruik ruwer wordt bestaat de kans dat mossen en algen snel weer terugkomen. Deze groeien nog beter op ruwe ondergronden namelijk. Het naderhand behandelen van de grond met een speciaal algenmiddel is dan gewenst. Lees verder: algen.

Gevelreiniging bij groene aanslag

Je kunt groene aanslag verwijderen op drie manieren, namelijk:

 1. chemische reiniging
 2. zandstralen
 3. met huis en tuinmiddelen

groene aanslag tegels

Wat zijn de kosten voor gevelreiniging?

Het verwijderen van zwarte, witte of groene aanslag kan met gevelreiniging. Indien het op de gewone manier gaat hoeft dat niet meer te kosten. Maar als er meer werkzaamheden bij komen kijken, kan dat extra kosten met zich meebrengen. De prijs begint vanaf €5 per m2 (als je het door een specialist laat doen).

Hieronder vind je een tabel waarin is terug te lezen wat een werkzaamheid inhoudt en wat het ongeveer per m2 gaat kosten. Bekijk ook de pagina ‘Gevelreiniging prijzen‘.

Methode Prijzen per m2 Uitleg
Zandstralen €10 – €20 > Met hoge druk wordt zand tegen de gevel gespoten.
> De vochtstralen kunnen zachter ingesteld worden om beschadiging te voorkomen.
Stoomcleanen €5 – €15 > Het water wordt verhit tot 150 graden.
> De stoom lost vervuiling op.
Chemisch reinigen €5 – €15 > Het chemisch middel wordt middels een borstel op de gevel aangebracht.
> Na een inwerktijd wordt de gevel gereinigd met een hogedrukreiniger.
Huis en tuinmiddelen (zelf doen) €1 > Gebruik van groene zeep, soda of schoonmaakazijn.
> Eerst met een bezem aanbrengen, laten inwerken en daarna afspoelen met een tuinslang of hogedrukreiniger.

Er zijn dus verschillende manieren om de drie soorten aanslag van de muren te verwijderen en elke gevelwerker zal een bepaalde methode prefereren. Ook heeft elke methode een eigen prijs, waarbij een hoge prijs niet perse een betere kwaliteit hoef te betekenen. Daarom raden we je aan om de prijzen bij meerdere bedrijven te vergelijken en te zoeken naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

 

`

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende gevelwerkers