Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gevelwerkwijzer.be Onafhankelijk advies over gevelwerken!
Gevelwerkwijzer.be

Schoorsteen reinigen

Voor de brandveiligheid van je woning is het noodzakelijk om met enige regelmaat je schoorsteen te onderhouden/renoveren. Een verstopte schoorsteen kan schoorsteenbrand veroorzaken met alle gevolgen van dien.

De kosten voor schoorsteenrenovatie hoeven niet per se hoog te liggen. Zeker niet als je met regelmaat periodiek onderhoud laat plegen. Desondanks moet je ervan uitgaan dat je eens per 5 jaar een aantal renovatiewerkzaamheden zal moeten laten uitvoeren. Een schoorsteen staat immers op het dak en staat onder invloed van weersinvloeden als zon, wind, en vorst. Lees ook pagina dakreiniging.

schoorsteen reinigen

Gemiddelde schoorsteenrenovatie kosten

De kosten van schoorsteenrenovatie kunnen nogal variëren. Hoe slechter de schoorsteen er aan toe is, hoe hoger de renovatiekosten. Ook maakt het uit of het werk makkelijk uitgevoerd kan worden. Als er slechte toegang is tot de schoorsteen, dan kan dit resulteren in een hogere prijsopgave. Hierna volgt een tabel met de gemiddelde prijzen voor gangbare renovatiewerkzaamheden:

Soorten schoorsteenrenovatie Gemiddelde prijs
Analyse van de schoorsteen Vanaf €150
Externe schoorsteenrenovatie Vanaf €450
Bakstenen vervangen €12 per baksteen
Voegen renoveren €35 per vierkante meter
Totale schoorsteenrenovatie Vanaf €850

Soorten schoorsteenrenovatie

Hierna volgt een korte uitleg van de soorten schoorsteenrenovatie die hierboven in de tabel genoemd zijn. Niet iedereen is immers bekend met de werkzaamheden.

  • Analyse van de schoorsteen: Alvorens een renovatie te laten uitvoeren is het aan te raden om de schoorsteen eerst te laten checken om te bepalen welke werkzaamheden daadwerkelijk nodig zijn. Gebreken aan de buitenkant van de schoorsteen zijn doorgaans makkelijker te identificeren. Maar problemen aan de binnenzijde, in het rookkanaal, zijn vaak de problemen die voor overlast en gevaarlijke situaties zorgen.
  • Externe schoorsteenrenovatie: Dit zijn renovatiewerkzaamheden zoals reinigen, voegen, impregneren en stenen vervangen. Deze werkzaamheden zijn nodig om jouw schoorsteen mooi te houden, stabiel en waterdicht. Overigens is het niet altijd nodig om al deze werkzaamheden uit te voeren tijdens de renovatie.
  • Bakstenen vervangen: Een losliggende baksteen is een veelvoorkomend probleem. Dit kan gevaar opleveren voor mensen die vlak langs de woning lopen, zeker als er sterke rukwinden zijn. Het is dus noodzaak deze zo snel mogelijk te vervangen.
  • Voegen renoveren: Door de wind, vocht en vorst slijten de voegen van een schoorsteen sneller dan op een gevel. De voegen zullen dus met enige regelmaat gerenoveerd moeten worden. Gezien de hoogte en relatief kleine oppervlak, is de gemiddelde vierkante meter prijs een stuk hoger dan bij een gevel.
  • Total schoorsteenrenovatie: Als na de analyse blijkt dat er problemen zijn met het interne rookkanaal, is het aan te raden dit zo snel mogelijk op te lossen. Dit is noodzakelijk voor een veilig gebruik. De meeste huiseigenaren laten gelijk de hele schoorsteen renoveren op zo een moment. Dus van binnen en van buiten, dan hebben ze maar één keer overlast.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakwerkers