Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gevelwerkwijzer.be Onafhankelijk advies over gevelwerken!
Gevelwerkwijzer.be

Voegen

Voegen zijn een belangrijk onderdeel van je gevel. Mooi onderhouden voegwerk zorgt voor een frisse aanblik van je woning. Daarnaast zorgen de voegen ervoor dat er geen kou en vocht je woning binnentreedt.

Mochten de voegen vies worden door mossen en algen, of beginnen af te brokkelen, dan is het tijd om ze te renoveren. Veel mensen kiezen er overigens voor om periodiek een voegbedrijf in te huren voor onderhoud aan de gevel. Een keer in de 5 jaar is afdoende voor de meeste gevels.

platte voeg

Kosten van voegwerk

De kosten hangen af van verschillende factoren. Vaak wordt er meer gerekend voor hoge gevels, gevels met veel ornamenten en hoeken en historische gevels. Daarnaast is vooral het soort voeg doorslaggevend voor de prijs. Hoe meer arbeid er nodig is voor de uitvoering, hoe hoger de rekening. Dit komt omdat het arbeid ongeveer 70% van de totale prijs is. Hier volgt een tabel met gemiddelde prijzen van de meest voorkomende soorten voeg:

Soort voegwerk Gemiddelde prijs per m2
Platte voeg €8 – €10
Verdiepte voeg €10 – €12
Schaduwvoeg €10 – €12
Dagvoeg (daggestreep) €35 – €45
Knipvoeg €45 – €85

Soorten voegen

Niet iedereen is bekend met de vaktermen die hierboven in de tabel genoemd zijn. Dus hierna volgt een korte uitleg van de verschillende soorten voeg die je op je gevel kan laten aanbrengen. Het verschil is esthetisch en heeft geen invloed op de functionele werking van de gevel.

  • Platte voeg: Dit is de meest gangbare voeg en ook de goedkoopste. Het is goedkoper omdat het snel en makkelijk aan te brengen is door het ingehuurde voegbedrijf. De platte voeg vult de hele naad tussen de bakstenen.
  • Verdiepte voeg: Deze lijkt op de platte voeg, maar ligt zoals de naam al doet vermoeden dieper in de naad. Het voegbedrijf heeft dus een extra handeling na het aanbrengen van het voegmateriaal. Vandaar dat de kosten hoger liggen.
  • Schaduwvoeg: Dit is een variant op de verdiepte voeg. De voeg wordt alleen verdiept aan de bovenzijde van de voeg. Er ontstaan op deze manier horizontale schaduwlijnen.
  • Daggestreep: Deze methode wordt gebruikt als de naden tussen de stenen groter en niet gelijkmatig zijn. Dit is vaak het geval bij natuurstenen wanden en bij historische gevels. Nadat de voeg is aangebracht worden er rechte strepen getrokken om de schijn van een rechte voeg te maken.
  • Knipvoeg: Deze voeg wordt ook veel bij historische gevels met grillige naden toegepast. In dit geval steekt de voeg naar buiten toe. Deze uitstekende voeg wordt keurig geknipt om rechte lijnen te vormen. Deze methode is zeer ambachtelijk en vandaar zit er ook een flink prijskaartje aan.

 

`

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gevelwerkers