Een aanbetaling doen voor gevelwerken?
Werkzaamheden aan je gevel kunnen in prijs snel oplopen. Het reinigen van je gevel hoeft niet meer dan €5 per vierkante meter te kosten, maar ga je ook reparaties uitvoeren en je gevel laten impregneren dan zal dit snel oplopen naar enkele tientallen euro’s per vierkante meter. Wanneer jij met je gevelwerker gaat overleggen over de toe te passen werkzaamheden en de daarbij behorende kosten, zal je niet gauw een aanbetaling voor de werkzaamheden bespreken. Bij gevelwerken is het niet gebruikelijk om een voorschot te betalen. Wat kun je over het algemeen verwachten met betrekking tot een aanbetaling en wanneer moet je op je hoede zijn?
Gevelwerken en aanbetalingen
De aanbetaling voor gevelwerken is over het algemeen niet nodig. Als bedrijven erom vragen dan vragen ze een voorschot van 10% en het resterende bedrag bij oplevering. Dit is om zeker te zijn dat jij verder wilt gaan met de overeenkomst en om de materialen die nodig zijn alvast gedeeltelijk mee te kunnen bekostigen. Het gaat hier dan om grotere projecten zoals het opnieuw bekleden van de gevel bijvoorbeeld. Omdat de kosten in de duizenden euro’s kunnen oplopen is een aanbetaling ‘logisch’, mits deze onder de 10% blijft. Voor kleine gevelwerken wordt geen aanbetaling gevraagd. In andere gevallen krijg je de mogelijkheid zelf de hoogte van je aanbetaling te bepalen. Vraagt een gevelwerker meer dan 10% voor de aanbetaling, dan kan dit zorgwekkend zijn en kun je dat bedrijf beter niet verder benaderen.
Een te grote aanbetaling
Het vragen van een te hoge aanbetaling zet jou in een lastige situatie. Zonder de aanbetaling te doen zal je geen werkzaamheden ontvangen, maar tegelijkertijd wordt je gevraagd om te betalen voor werkzaamheden die nog niet zijn uitgevoerd. Dit is tegenstrijdig en voor jou ongunstig. Daarnaast kan een hoge aanbetaling een teken zijn van financiële problemen bij de gevelspecialist. Zij kunnen jouw opdracht zonder dit geld dus niet uitvoeren. Gaat de specialist failliet voordat de werkzaamheden zijn afgerond en heb jij je hiervoor niet ingedekt, dan is je aanbetaling weg. Gelukkig zijn er manieren waarop je hier meer zekerheid over kunt krijgen.
Bescherm jezelf
Er 2 manieren waarop je jezelf kunt beschermen bij het doen van een aanbetaling.
- Garantie: Je kunt de aannemer vragen om een garantieregeling omtrent de aanbetaling. Deze geeft jou dan de zekerheid dat je 1) je aanbetaling terugkrijgt in het geval van problemen of 2) dat alle werkzaamheden waarvoor je tot dan toe hebt betaald zullen worden afgerond. Niet alle bedrijven doen dit, maar het is zeker geen vreemde vraag om te stellen.
- Erkende bedrijven: Erkende bedrijven die zijn aangesloten bij een vakvereniging zijn iets duurder, maar voor dat extra geld krijg je als klant bepaalde rechten terug. Zo zal de vereniging jouw specialist vervangen voor een andere erkende vakman, mocht deze de klus niet kunnen afmaken. Hier worden dan geen extra kosten voor gerekend. Kan een andere vakman niet worden gevonden, dan zal je je aanbetaling terugkrijgen zodat je zelf een nieuw bedrijf kan zoeken. Op die manier weet je zeker dat je aanbetaling veilig is.