Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gevelwerkwijzer.be Onafhankelijk advies over gevelwerken!
Gevelwerkwijzer.be

Chemisch reinigen

Een andere optie is chemisch reinigen. Bij het reinigen van de gevel wordt door de specialist eerst een chemisch middel aangebracht middels een borstel. Nadat het is ingetrokken wordt het middel onder hoge druk afgespoeld met water. Deze methode is slecht voor het milieu door de chemische ingrediënten die in de grond kunnen trekken. Echter zijn er ook biologisch afbreekbare middelen.

Kosten chemisch gevel reinigen

De totale kosten zijn vooral afhankelijk van de mate van vervuiling, of er op hoogte gewerkt moet worden en of er veel kozijnen/ramen en bochten aanwezig zijn. Je kunt er echter van uitgaan dat de prijs gemiddeld €5 tot €15 euro per m2 is.

Soorten chemische middelen

Er zijn 3 middelen die gebruikt worden tijdens chemische reiniging, namelijk:

 1. Basisch reinigingsmiddel

  Dit reinigingsmiddel heeft een hoge PH-waarde. Het middel is vooral geschikt als de ondergrond niet poreus is en vraagt enige voorzichtigheid doordat het natrium- of kaliumhydroxide bevat. Daarom wordt het middel in de vorm van pasta aangebracht op de gevel, deze kan dan zoutvorming tegengaan.

 2. Zure reinigingsmiddel

  Dit reinigingsmiddel heeft een lage PH-waarde en kan daardoor de meest grondige vervuiling oplossen. Het gebruik vraagt om voorzichtigheid, omdat de zuren sterk in kunnen werken op bepaalde steensoorten. Indien het verkeerd wordt gebruikt kunnen er vlekken ontstaan op bepaalde stenen.

 3. Milieuvriendelijke middelen

  Er bestaan ook reinigingsmiddelen die milieuvriendelijk zijn, omdat ze biologisch afbreekbaar zijn. Deze middelen werken op basis van enzymen en bacteriën. De milieuvriendelijke reinigingsmiddelen zijn niet agressief waardoor ze de ondergrond niet aantasten. Het nadeel kan zijn dat ze niet zo effectief zijn als chemische middelen. Daarnaast hebben deze middelen een langere inwerktijd nodig.

  Geen van bovenstaande middelen mogen op beton gebruikt worden. Om zware vervuiling zoals graffiti te verwijderen wordt aangeraden om zand te stralen zodat het verf loslaat. Het probleem met beton of andere poreuze ondergronden is dat de middelen tot diep kunnen intrekken en bijvoorbeeld de bewapening kunnen aantasten. In dat geval zal het beton dus van binnenuit kapot gaan. Dat kan niet de bedoeling zijn en zullen de kosten bovendien erg hoog oplopen om het e.e.a. te herstellen. Op pagina aandachtspunten meer hierover en andere punten waar je rekening mee dient te houden bij gevelreiniging.

 

`

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende gevelwerkers