Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gevelwerkwijzer.be Onafhankelijk advies over gevelwerken!
Gevelwerkwijzer.be

Checklist

Met de term gevelwerken worden alle werkzaamheden aan de buitenmuren van je woning bedoeld. Je gevel beschermt de binnenkant van je huis tegen allerlei invloeden en kan beschadigd raken door ouderdom, wind, zure regen, mosgroei, aanslag en noem maar op.

Gevels hebben dus ook een bepaalde levensduur, waarna ze een facelift nodig hebben. Dit doe je beter te vroeg dan te laat, omdat grote schade aanzienlijk duurder is om te repareren. De volgende checklist kun je gebruiken om jouw gevelwerken overzichtelijk mee in te plannen.

Check 1: is het tijd voor werk aan je gevel?

Je kunt zelf regelmatig een gevelinspectie doen om te zien wanneer het tijd is om de specialisten in te schakelen. Een veelvoorkomend gevolg van een slechte gevel is doorslaand vocht. Je muren zullen als het regent binnen altijd op dezelfde plaats nat worden en dit kan schimmel veroorzaken. Loop je aan de buitenkant rond je woning en is de gevel vies, dan is het tijd om deze te laten reinigen. Zie je barsten in de stenen of in het voegwerk of beginnen deze af te brokkelen, dan kun je er ook langzamerhand aan gaan denken om een inspectie te laten uitvoeren. Doe dit dan voordat de winter aanbreekt, want water in je gevel zet uit als het bevriest, met allerlei ernstige gevolgen van dien.

gevelwerker aan de slag

Check 2: welke werkzaamheden heb je nodig?

De werkzaamheden die nodig zijn worden voornamelijk door de gevelwerker bepaald en aangeraden. Deze heeft immers een vakkundige kijk op de staat van jouw gevel en kan je adviseren over wat er nodig is. Over het algemeen kun je de volgende opties verwachten.

 • Reinigen: soms is enkel het reinigen van de gevel voldoende. Alle aanslag en begroeiing wordt dan verwijderd en je gevel ziet er weer als nieuw uit. Dit is voor de levensduur van je gevel erg belangrijk. Lees ook aanslag verwijderen.
 • Reinigen en impregneren: na de reiniging kun je er ook voor kiezen om je gevel te laten impregneren. De muren worden dan bespoten met een waterafstotend materiaal dat je gevel waterdicht maakt, dat enigszins isoleert, dat vuil afstoot en dat begroeiing tegengaat.
 • Reinigen, repareren en impregneren: is je voegwerk niet meer in orde of zijn er stenen die zijn beschadigd, dan kan het zijn dat de specialist aanbiedt (plaatselijk) je voegen te vernieuwen en je defecte stenen te vervangen. Dit is een volledige gevelrenovatie en geeft je voor tientallen jaren weer een gezonde en waterdichte gevel. Vergeet ook je schoorsteen niet.

Check 3: zelf doen of specialist inschakelen?

Als je ervaring hebt in de bouw kun je overwegen de werkzaamheden (gedeeltelijk) zelf te doen. In principe is dit niet heel erg moeilijk, maar je zal waarschijnlijk wel machines en gereedschap moeten aanschaffen of huren die je zelf niet in huis hebt. Ook zal je op hoogte moeten werken wat gevaarlijk is en waarvoor je dus veiligheidsmaatregelen voor zal moeten nemen. En als laatste ben je met je gevel bezig. Dit is een fundamenteel onderdeel van je woning met een belangrijke functie. Doe je dit verkeerd dan zal je waarschijnlijk schade aanrichten en moet je de reparatie hiervan volledig zelf bekostigen. Denk aan het beschadigen van het voegwerk bijvoorbeeld.

winkelpui reinigen

Check 4: hoe vind je een specialist?

Heb je toch besloten om een specialist aan te nemen voor de gevelwerken, dan wil je natuurlijk iemand vinden die de juiste diensten aanbiedt, die vakmanschap levert en hier de beste prijs voor wilt. Vraag dus een aantal offertes op bij verschillende gevelspecialisten in jouw omgeving en vergelijk deze op de volgende punten:

 • Vakmanschap: door voor een gevelwerker te kiezen die is aangesloten bij een vakvereniging en die zichzelf dus erkend mag noemen, krijg je een garantie niet alleen van kwaliteit, maar ook van betrouwbaarheid, klantvriendelijkheid en veiligheid. Ook kun je kijken naar keurmerken en certificeringen om de kwaliteit van een bepaald gevelbedrijf te controleren.
 • Garantie: een goede vakman zal geen problemen hebben je een mooie garantieregeling aan te bieden. En natuurlijk hoop je deze niet nodig te hebben, is dit wel het geval dan ben je blij dat hij er is. Is een vakman minder overtuigd van zijn eigen kunnen, dan zal zijn garantieregeling dit ook reflecteren.
 • Diensten: controleer precies wat er bij de aangeboden werkzaamheden in de offerte is betrokken. Misschien is de ene specialist duurder, maar komt dat doordat deze ook aanbiedt het puin af te voeren of omdat de voorrijkosten al zijn meegerekend. Misschien kan een andere specialist een lagere prijs bieden omdat deze alleen het hoognodige voorstelt om uit te voeren en niet meer.
 • De prijs: als laatste kijk je naar de prijs. De gevelwerker die jou het beste pakket aanbiedt voor de beste prijs is de winnaar.

 

`

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende gevelwerkers