Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gevelwerkwijzer.be Onafhankelijk advies over gevelwerken!
Gevelwerkwijzer.be

Aandachtspunten

Er zijn een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je van plan bent om je gevel, muren en/of dak wilt onderhouden en schoonmaken.

Ondergrond bepalen

gevel reinigen Het is belangrijk om als eerste te kijken naar waar de gevel van gemaakt is of wat er precies op je dak ligt. Een gevel kan namelijk gemaakt zijn van baksteen, beton, natuursteen, kunststof, metaal of glas. Op een dak liggen vaak keramische of betonnen dakpannen (denk aan sneldekpannen) of betreft het bijv. een bitumen of zinken dakbedekking.

Waarom is dit belangrijk? Om een voorbeeld te geven: er zijn meer dan 2000 soorten bakstenen welke erg van elkaar kunnen verschillen. Denk aan de capaciteit om vocht op te nemen bijvoorbeeld. Er is per type baksteen dan een specifieke soort mortel nodig en is er een specifieke reinigingstechniek. Dat metselaars wel eens een verkeerde mortel gebruiken is later te zien aan een soort uitbloei (witte aanslag) op de gevel. Houd je geen rekening mee met het herstellen van de voeg na een reiniging dan kan je schade toebrengen aan de gevel en kan het probleem terugkomen of erger, kan er (meer) vocht in je gevel zitten. Lees ook pagina aanslag verwijderen.

Het punt is dus dat gevelreiniging niet zomaar even op een zaterdagmiddag kan worden uitgevoerd door een leek. Het inhuren van een goed gevelreiningsbedrijf met jaren ervaring is het zeker waard om problemen en schades te voorkomen.

Werkwijze bepalen

Er zijn verschillende soorten technieken om de gevel te onderhouden en schoon te maken. Denk hierbij aan:

Aandachtspunt(en) per onderwerp

 • 1) Gevelreiniging

  Gevel reinigen? Vergeet dan ook het (laten) reinigen van het glas en de kozijnen niet. Glasbewassing wordt ook vaak door gevelreinigingsbedrijven aangeboden en is het belangrijk om in een keer alles te laten reinigen. Een stapje verder? Dan zou je de gevel en de kozijnen ook kunnen voorzien van een beschermend laagje om vuil geen kans te geven snel weer te hechten aan het oppervlak. Je gevel en de kozijnen blijven er dan veel langer schoon uit zien.

 • 2) Graffiti verwijderen

  Graffiti op beton? Dan is het absoluut afgeraden om zuur te gebruiken om de graffiti te verwijderen. Waarom? Het zuur wordt door het beton opgenomen en kan de bewapening bereiken en deze aantasten. Het metaal zal zich uitzetten en het beton dus van binnen kapot maken. De schade is dan enorm. Aangeraden is om te (laten) zandstralen zonder agressieve oplosmiddelen en de gevel achteraf te beschermen met een coating. Of een coating gebruiken welke speciaal is ontwikkeld om graffiti bekladding tegen te gaan.

 • 3) Gevelrenovatie

  Als het tijd is om je gevel te laten renoveren dan is het verstandig om te kijken of je 1) de isolatie van de muur kunt verbeteren door te kiezen voor nieuwe gevelbekleding (lees ook gevelisolatie). De muur te checken op 2) de vochtdoorlatendheid (via scheurtjes of de poriën van het oppervlak) en 3) te kijken naar je wensen. Kies je bijvoorbeeld voor gevelbekleding van hoge kwaliteit dan kun je vaak rekenen op onderhoudsarm materiaal en materiaal dat tegen een stootje kan.

 • 4) Gevel of dak impregneren/coaten

  Als je een coating laat aanbrengen dan dien je rekening te houden met dat je de hele gevel laat coaten/impregneren of het hele dak. Het kan zijn dat je, om kosten te besparen, alleen de onderkant van de gevel wilt beschermen tegen graffiti bekladding in de toekomst maar zal met de tijd de coating vanaf boven ‘weggespoeld’ worden. Daarom dien je de gehele gevel te coaten. Houd dus rekening met de kosten voor het geheel.

 • 5) Gevel bekleden

  Nieuwe gevelbekleding? Tegenwoordig kun je bekleding van zeer hoge kwaliteit kopen welke niet alleen onderhoudsarm is maar ook tegen een stootje kan. Wat betekent dat? Onderhoudsarm gevelbekleding is bekleding dat ongevoelig is voor de weersomstandigheden en zal haast niet vies worden. Dit scheelt al in de gevelreinigingskosten, daarnaast is de bekleding ook waterbestendig, bestand tegen corrosie en kan dus niet rotten.

  Mocht je bijvoorbeeld kiezen voor een aluminium ondergrond (zoals gevelplaten van aluminium) dan dien je niet te vergeten dat deze van zichzelf al een beschermlaag hebben. Juist om deze reden mag er dus nooit met zuren of basen schoongemaakt worden, omdat deze laag dan compleet zal verdwijnen en de degelijkheid van het aluminium dan al snel achteruit zal gaan.

Niet doen

Nog een aantal punten waar je aan kunt denken en zeker niet moet doen:

 • Zelf aan de slag? Wat je niet moet doen is de gevel reinigen zonder informatie ingewonnen te hebben. Dus weet welk ondergrond het betreft en hoe je deze het beste kunt reinigen. Let daarbij vooral op wat je niet moet doen.
 • Schoonmaakmiddelen mixen.
 • Vergeten dat gevelreiniging een vak is en dat een gevel of een dak niet zomaar even op een zaterdag middag schoon gemaakt kan worden (dus wegen de kosten die je moet maken op tegen de besparingen door het zelf te doen?).
 • Op hoogte werken? Geen persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken.
 • Vergeten dat het gebruik van een hogedrukspuit ook nadelen heeft. Mos en/of algen verwijderen? Dan liever geen hogedrukspuit gebruiken, gezien deze het oppervlak ruwer maakt en mos en algen snel weer terugkomen.

 

`

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende gevelwerkers