Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gevelwerkwijzer.be Onafhankelijk advies over gevelwerken!
Gevelwerkwijzer.be

Zandstralen

Zandstralen is een methode om je gevel te reinigen. Naast zandstralen kan je een gevel ook stomen en met chemische producten reinigen.

Stomen wordt veelal toegepast bij kleine vlekken, mossen en algen. Chemisch reinigen kan nodig zijn bij hardnekkiger vuil zoals roet van uitlaatgassen. Zandstralen is de meest agressieve methode en wordt gebruikt als andere methodes niet afdoende zijn. Het werkt goed bij het verwijderen van bijvoorbeeld graffiti.

gevelreiniging

Kosten van zandstralen

Zandstralen kan het beste door een professional uitgevoerd worden. De straal is namelijk super krachtig en bij verkeerd gebruik kun je het metselwerk beschadigen. Verder kunnen de kosten hoger uitvallen als er bijvoorbeeld veel ramen in de gevel zitten. Deze moeten beschermd worden en dat kost extra tijd. Verder wordt het bijna altijd aangeraden om na het zandstralen het metselwerk opnieuw te voegen en de gerenoveerde gevel te impregneren. Dan blijft deze voor langere tijd beschermd tegen alle weersinvloeden.

Een overzicht van de gemiddelde prijzen per m2 voor zandstralen vind je in de volgende tabel:

Soort werk Gemiddelde prijs per m2
Alleen zandstralen Vanaf €12
Zandstralen en impregneren Vanaf €20
Zandstralen, voegen, en impregneren Vanaf €28

Bekijk ook de algemene prijzen van gevelreiniging.

Voordelen van zandstralen

Er zitten voordelen aan het zandstralen van je gevel. Een schone en goed onderhouden gevel geeft je woning een mooi aanzien en is een belangrijke factor in de verkoopwaarde. Verder kun je denken aan de volgende voordelen:

  • Schone gevel: Niets is lelijker dan een gevel met witte, grijze of groene uitslag. Om maar niet te spreken van graffiti. Met zandstralen wordt jouw gevel super schoon en lijkt de woning weer zo goed als nieuw.
  • Langere levensduur: Een schone gevel gaat vele jaren langer mee dan een vieze gevel. Zeker als je deze naderhand ook laat impregneren, heb je minder kans op vocht dat je woning intrekt. Dus ook de rest van je woning profiteert mee.
  • Lagere stookkosten: Een gezandstraalde gevel met nieuwe voegen heeft geen koudebruggen. Dat wil zeggen dat er geen kou via de voegen de woning intrekt. En net zo min dat warmte ontsnapt. Dat resulteert in lagere maandelijkse stookkosten.

Hoe werkt zandstralen?

Met een hoge druk machine worden zandkristallen vermengt met water tegen de gevel gespoten. Het is dus niet hetzelfde zand dat je van het strand kent. Het zand is fijner en heeft scherpere randjes. Het is als het ware een scrub voor de gevel. Het mengsel schuurt langs het metselwerk en schaaft al het vuil van de gevel af. De originele kleur van de bakstenen zal na het zandstralen weer tevoorschijn komen. Omdat je ook een soort beschermlaag eraf haalt, is het aan te raden om de gevel naderhand (opnieuw) te impregneren.

 

`

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gevelwerkers