Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gevelwerkwijzer.be Onafhankelijk advies over gevelwerken!
Gevelwerkwijzer.be

Algen verwijderen

De aanwezigheid van algen op de buitenmuren of op de terrasvloer is niet echt fraai te noemen. Het is een groene aanslag welke je zo snel mogelijk verwijderd wilt hebben. Groene aanslag op de terrasvloer kan bovendien gevaarlijk zijn vanwege uitglijgevaar. We geven enkele tips om algen te verwijderen.

Wat is de eenvoudigste manier?

Een groot deel van de algen kun je zelf verwijderen met een hogedrukspuit. Hierbij wordt water met hoge druk tegen de gevel gespoten en is op die manier het gros van de algen te verwijderen. Indien gewenst kan de muur ook eerst voorbehandeld worden; voorbehandelmiddel speciaal voor algen kun je gewoon in de bouwmarkt kopen.

Merk wel op dat het niet altijd verstandig is om deze behandeling uit te voeren als de algen al geruime tijd op de muren aanwezig zijn. De kans bestaat dan dat de voegen broos zijn geworden en je deze groter maakt door de hoge druk. Omdat de algen nu ook in de poriën van de gevel zitten zullen ze dus ook sneller terugkomen en dat is juist niet de bedoeling.

algengroei tegels

Gevelreiniging in het geval van algen

Je kunt algen op deze manieren verwijderen, namelijk:

  1. gevelreiniging met huis en tuinmiddelen
  2. gevelreiniging d.m.v. stoomcleanen
  3. gevelreiniging d.m.v. chemische reiniging

Mocht de hogedrukspuit onvoldoende resultaat bieden, is het nog mogelijk om dit middels stoomcleaning te proberen. Dit is een soortgelijke behandeling als met een hogedrukspuit, maar dan met een nog hogere druk en heet water. Een stap verder is het gebruik van sterkere chemische middelen dan wat je in de supermarkt kunt kopen.

Door deze combinatie van hitte i.c.m. hoge druk zullen de meeste algen worden weggespoeld of opgelost, waarna ze eenvoudig met water zijn af te spoelen. Merk wel op dat het aan te bevelen is de muren achteraf met algendoder te behandelen om een terugkeer van algen te voorkomen. Het impregneren van muren kan dit ook voorkomen.

3 tips: algen voorkomen

  1. Om algen op de terrasvloer te voorkomen kun je het terras aflopend laten leggen, waardoor algen minder kans hebben om snel te groeien. Een goede afwatering zorgt er namelijk voor dat het water/vocht sneller verdwenen is en dat is juist waar algen het van moeten hebben. Onthoud: hoe sneller het water weg is hoe kleiner de kans op algen op het terras of op de muur.
  2. Ook is het handig om bij inzakkingen de ondergrond op te hogen om plasvorming te voorkomen. Want ook in dit geval geldt hoe minder water er achter blijft hoe beter.
  3. Verder is het ook handig om eens in de zoveel tijd het terras met zand te vegen. Gebruik een harde borstel en schuur het terras met een klein laagje zand. Op deze manier dood je alle algen en duurt het weer een poos voordat er weer algen kunnen ontstaan.

Lees verder op pagina aanslag verwijderen.

 

`

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gevelwerkers